От Общината смятат да разредят автомобилите в „синята зона”...

Приключва подготовката на новите правила за платено паркиране в София. Остава общинските съветници да определят цената за живеещите в пределите на бъдещите синя и зелена зони.

 

Планът предвижда старата цена 70 лева да скочи двойно в сърцето на града.

 

Боян Вачков иска да знае какво ще се промени от септември, когато, за да паркира на \"Цар Асен Първи\", ще плаща 140 лева: „Вече 15 минути обикалям\".

 

От Общината смятат да разредят автомобилите в „синята зона\", като увеличат двойно цената за час престой на приходящите автомобили. А колата на Боян вече ще може да домува не между две, а между четири преки. Той обаче пак не разбира защо ще плаща двойно повече от живеещите в зелените околности на \"синята зона\": „Когато самата зона на час се вдигне двойно, не може да остане и тази преференция за цяла година да остане 70 лева\".

 

От гражданска инициатива \"Справедливост\" не приемат рестриктивната политика с удар по джоба. Според тях цената може да зависи единствено от разходите на Общината по зоната за платено паркиране: „За пореден път общинският съвет определя таксите, както се казва \"на око\".

 

От общинския съвет обаче се обосновават с нуждите на трафика: „Нека всеки възприеме факта, че София е за 6 пъти по-малко коли\".

 

140-те лева на година изненадаха и Кристоф Шулте. В центъра на Берлин автомобилът му домува много по-евтино: „За една година - 40 евро, за 2 години - 70 евро\".

 

Общинарите пък са спокойни, че днешните им сметки срещали 85 процента одобрение сред софиянци...