Те предлагат и да се намали процентът, който пациентите доплащат...

Националната пациентска организация заподозря пиар акция зад опитите на здравното министерство да се намалят цените на лекарствата. Те обясниха, че по темата са водени продължителни дебати още миналата година. Въпреки това, нищо от предложенията им не е взето под внимание.

 

Един от механизмите за по-евтини лекарства според пациентските организации е да се намали ДДС-то върху тях. Министър-председателят беше категоричен, че това няма да се случи. На второ място – в механизма за ценообразуването да се вземат предвид колко се плаща за лекарства в съседните държави като Турция, Гърция и Сърбия, например, където голяма част от медикаментите са по-евтини. В момента държавата решава на каква цена да плаща дадено лекарство, като взима най-евтината му себестойност от осем европейски страни. Още една мярка -  да се намали процентът, който пациентите доплащат.

 

„Защото от всички европейски държави, у нас пациентите плащат най-много\", твърди Пламен Теушанов, Българска асоциация за защита правата в здравеопазването.

 

От Фармацевтичния съюз пък заявиха, че държавата трябва да сложи фиксирани цени на медикаментите, както това се прави с цигарите, например.

 

„Защо в момента възрастни хора се разхождат и търсят с по 1, 2 стотинки по-евтини лекарства? Защо? Фиксирайте ги, направете ги каквито искате, но наистина да се знае, че лекарството за хипертония, например, е на еди каква си цена. Навсякъде\", подчерта Аделина Любенова от Българския фармацевтичен съюз.

 

Неправителствените организации пък обясниха, че още миналата година са предложили всички тези мерки на здравния министър и Касата.

 

„За съжаление нито едно още не е видяло бял свят\", коментира  Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

 

С всички тези въпроси утре за пореден път неправителствените организации ще отидат в здравното министерство, където отново ще обсъждат предложенията за намаляване на цените на медикаментите.