Очаква се след взривяването на ледовете, нивото на реката да се нормализира.

Взривяват ледените блокове, сковали Дунав в добруджанския участък. Контролираните експлозии ще бъдат извършени на 40 км по течението на реката от румънски военизирани части. Решението е взето от кметството на румънския град Кълъраш заради ледовия запор и опасността от преливане на реката.

Подобни спасителни действия са били предприемани при последното замръзване на реката преди 27 години.

Ситуацията по река Дунав в добруджанския участък остава сложна. Около Силистра водите на реката днес отново са изцяло замръзнали. Заради ледовия запор в румънската част и постоянно покачващите се води на реката, расте и опасността от наводнения. Само за изминалата нощ нивото на Дунав се е повишило с нови 14 см. Решението, което на този етап са взели съседите ни от Румъния е да взривят ледените блокове.

„Взривяването на ледохода е изцяло в правомощията на румънските власти, те трябва да преценят дали е достатъчно сериозно покачването на нивото и евентуално да предприемат действия в тази посока\", коментира Алтимир Адамов, зам.областен управител на Силистра.

Контролираните взривове ще бъдат извършени в румънски води. Така ще се отпуши течението и ще бъде предотвратена бедствената ситуация  отпреди 6 години. Тогава Дунав излезе от коритото си и потопи ниските части на Силистра.

Очаква се след взривяването на ледовете, нивото на реката да се нормализира.