Най-големите дървопреработвателни компании са изправени на ръба на оцеляването...

Кризата на пазара на дървесина вече изправя на ръба на оцеляването най-големите дървопреработвателни компании у нас. Заради хаоса с търговете и липсата на суровина от Асоциацията на преработващите фирми в бранша се опасяват, че цялата им индустрия е изправена пред огромни загуби, вероятно и фалити.

Голяма част от дървопреработвателните предприятия работят с намалени мощности или са в принудителен отпуск. Сред тях е и тази фирма, която е основен производител на дървесно-влакнести плочи за европейския пазар. В складовете й има 3 000 тона суровина, които ще стигнат  за  десетина дни. След това и тук ще спрат производството.

„Това означава 300 човека, които работят в завода, да останат без приходи. Това означава, че ние няма да си изпълним договорните ангажименти, които вече имаме\", заяви Манол Тодоров-изп.директор на дървопреработвателна фирма.

Проблеми е имало и преди с пазара на дървесина, но заради тежката зима, административните неуредици и липсата на прозрачност в провеждането на търговете, тази година ситуацията излязла от контрол.

„Играейки на борсата, борсови посредници ще купят дървесината, след това ще ми я предложат с 5-10 лв. отгоре или 5-10% по-скъпо, не мога да си го позволя да допусна такава разлика, цената на която продават държавните горски предприятия, трябва да бъде  без посредници\", на мнение е Манол Тодоров.

Подобно е положението и в останалите 5 фирми, преработващи промишлена дървесина у нас, чието годишно потребление надхвърля 1 500 000 тона. В същото време почти толкова е и изнесеното количество само през миналата година. За да не се стигне до фалити, от дървопреработващият бранш настояват за забрана за износа на дървесина през тази година от страната.