От румънската страна окончателно се отказаха от разбиването на ледените маси...

Критична остава обстановката по река Дунав в добруджанския участък. Нивото на реката край Силистра се е повишило с 12 сантиметра само за последното денонощие и продължава да се покачва. От румънската страна окончателно се отказаха от разбиването на ледените маси на нейна територия, заради риска ледоразбивачите да заседнат в леда.

 

Заради продължаващото прииждане на дунавските води, нивото на реката край Силистра се следи на всеки час. Само за последните 2 часа то се е повишило с 4 см и вече е 664 см.

 

„Причината за покачването е този запор от устието към българския участък, не могат да се правят прогнози за бъдеще как ще върви нивото, тъй като не са нормални обстоятелствата при този запор при замръзването на реката\", каза Нивелин Нанчев, хидрометеоролог.

 

Образувалият се ледови запор тази нощ е обхванал близо 3–километров участък от крайбрежната зона на Силистра. Оказва се, че местната власт е безсилна да се справи с така създалата се ситуация.

 

„Нито ресурса, нито възможностите, нито законовите основания местната власт може да приеме, защото така или иначе река Дунав си е европейска река\", обясни Ивелин Лозев, зам.-кмет на Община Силистра.
Повишаващото се ниво на реката  вече създава и реална опасност от избиване на подпочвени води  в ниските части на града и близките населени места.

 

„Инфраструктурата на града ни е така устроена, че е възможно подприщване на канализационните води... Наводняване на мазета до избиване до приземните етажи, както и отприщване на подпочвените води, които се изтичат до река Дунав\", допълни Лозев.

 

През последните дни местните власти предупредиха гражданите да вземат превантивни мерки за опазване на имуществото си.