Въпреки това, остава проблемът с възстановяването на Природен парк "Странджа"...

Част от скандалното селище "Златна перла" край Варвара вече е в историята. Някои от къщите в комплекса днес бяха разрушени от багерите на Дирекцията за строителен контрол. "Златна перла" се намира в Природен парк „Странджа".

Строежът започна преди 5-6 години. Оказа се, че селището е издигнато напълно незаконно, като е фалшифициран подписа на тогавашния зам.-министър по екологията.

Днес бяха премахнати 5 от сградите в комплекс "Златна перла" край Варвара бяха принудително премахнати. Министърът на регионалното развитие и благоустройството  Лиляна Павлова пристигна на място и обеща целия незаконен комплекс в Парк „Странджа" да изчезне до края на лятото.

Събарянето на постройките от днешния ден ще струва на данъкоплатеца 33 хил. лева. А стойността на самата „Златна перла" се изчислява на около 2 млн. лева.

„Да спрем презастрояването, да спем  строежа в природните паркове, по бреговете на нашето прекрасно Черноморие. Този акт днес показва че гражданското общество в България работи", каза Павлова.

За скандалното вилно селище през 2006-та година първи сигнализираха от Природен парк „Странджа". От там все още се опасяват, че тук след време може да започне ново строителство, защото земята вече е собственост на друга фирма.

„Знаете, че нашият план за управление още не е приет, така че гаранция пълна няма", каза Стефан Златев, директор на Дирекция Природен парк „Странджа".

През 2007-ма година „Златна перла" стана причина община Царево и фирмата инвеститор „Краш 2000" да внесат иск за узаконяване, с който на практика беше заличен Природен парк „Странджа".

Строителният контрол издаде заповед за премахването на 10-те постройки, а решението на дирекцията беше обжалвано от строителя пред всички инстанции. След като загуби делата, той трябваше доброволно да събори „Златна перла".

„Докато аз съм министър на това министерство, тук няма да разреша строителство, катерогично", заключи Павлова.

 

Най-потърпевши от скандала са всички хора, които са си купили имоти в комплекса. Те са предимно чужденци. След събарянето на незаконните постройки, на практика няма кой да ги обезщети. Могат да си търсят правата само чрез съда.

 

Но дори „Златна перла" да престане да съществува, проблемът с възстановяването на природния парк остава нерешен.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.