За все повече специалности в университетите се признават оценките от матурите...

Над 65 хил. ученици от 12-ти клас ще се явят след месец на държавен зрелостен изпит. Тази година тестовете, както за 7-ми клас, така и за бъдещите абитуриенти ще се проведът в един и същи ден.

Оценките, които зрелостниците ще получат на матурите ще им позволят и по-лесно да кандидатстват в университетите. Причината, е че за все повече специалности вече се признават оценките от матурите.

Първият задължителен зрелостестен изпит по български език ще започне точно в 8:00 ч. на 21-ви май. Два дни по-късно учениците ще покажат знания и по втората матура, която също е задължителна, но там предметът, по който ще се явяват децата е по избор.

Засега географията и икономиката са с най-много желаещи – над 20 хил. ученици. За целия изпит учениците ще имат 4 астрономически часа за работа.

От образователното министерство предупреждават още, че на тези матури квесторите ще затегнат още повече контрола. Самите оценки от зрелостните изпити и тази година ще се използват като оценка за университета там, където е възможно.

Оценките от зрелостните изпити обаче нямат да имат значение за специалности като медицина, право, международни отношения, политология. Оценките от зрелостните изпити няма да важат като входни за университетите по изкуства.

Резултатите от изпитите трябва да излязат до 11 юни.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.