Политическите новини около Иран ще прогнозират цената на горивото...

Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, поздрави Нова телевизия за разследването за разреждането на дизела у нас. В Темата на Нова през изминалия уикенд ви показахме в две части как в България се предлагат некачествени горива.

 

Предаванията може да гледата на сайта на Nova Play.

 

Делчев уточни, че въпреки, че измамите се случват в малките и големите бензиностанции, разликата е в това кой ги провокира. При малките бензиностанции, собственикът усеща директно печалбата от разреждането на горивото си. В големите бензиностанции обаче има строги политики за контрол и ако има случаи на измама, то те са водени от самите служители, без знанието на собственика.

Делчев каза още, че не е невъзможно цените на горивата да паднат. По думите му трябва да се следят политическите новини, за да се разбере каква ще е ситуацията. Ако политическите прогнози за Иран са обнадеждаващи, цената ще тръгне надолу.

Неговата най-песимистична прогноза за цената на дизела, при положение, че международните отношения с Иран се обострят, е максимум 3 лв.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация допълни, че биодизелът не може да се избегне и скоро ще започнем да смесваме и бензина с биоетанол, защото това са европейските стандарти.

Икономистът Кольо Парамов каза по въпроса за биодизела: „Не можем да се откажем от биодизела като тенденция. Светът върви напред и ние ще вървим с него."

Той допълни, че цените на горивата няма да се покачат драстично и обясни, че проблемът не е в самата цена.

„Имаме реална цена, малко по-завишена от средните европейски стандарти, но нямаме доходи, с които да покрием тази цена", каза още Парамов.

И двамата гости в студиото на „Здравей, България" се съгласиха, че новите изисквания на НАП за касови апарати, директно свързани с Агенцията по приходите, както и задължителните нивомери, влияят на цената. Тези изисквания представляват инвестиция за бензиностанциите и следователно цената на крайния продукт се покачва, заради допълнителните разходи на търговците.