Ромите в квартала ще запазят покривите над главите си, а недоволството расте...

Съдът в Страсбург се изказа по една част от дългогодишния проблем в квартал „Баталова воденица". Ромите, които живеят там в незаконни постройки на общинска земя, няма да бъдат изселени и къщите им няма да бъдат срутени, защото в противен случай България нарушава правата на тези хора.

Общината и кметът на район „Възраждане" ще се съобразят с решението на Страсбург. Проблемът в региона обаче остава.

В „Здравей, България", по време на пряко включване от „Баталова воденица", се разяри спор между ромите в махалата и останалите живущи там. Секретарят на район „Възраждане" Дарина Енева каза, че има оплаквания заради хвърляне на боклуци в реката, както и проблем с хигиената и липсата на канализация при ромските къщи. По думите й, текат дискусии за намиране на трайно решение на проблема, защото канализация не може да се построи, тъй като постройките са незаконни.

Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев също се включи в дискусията на улицата в „Баталова воденица". Той защитаваше интересите на ромите, които живеят в своите къщи от дълго време и, по думите му, още от 70-те години чакат узаконяване на имотите си, но получават мълчалив отказ.

Живуща в района каза по повод решението на съда в Страсбург: „Възмутена съм от това лицемерие европейско. Не може някой да си сложи тоалетната на кръстовището и аз да не мога да мина."

Очевидно праволинейно решение на проблема няма.

Чуйте мнението на всеки от участниците в спора сутринта във видеото.