Според лидера на социалистите има доза оптимизъм за постигане на споразумение...

Гърция е на прага на нови предсрочни избори, след като и днешния последен опит за компромис и съставяне на коалиционно правителство е на път да не даде резултат. Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос обяви, че има доза оптимизъм за постигане на споразумение.

Лидерите на трите водещи партии бяха на консултации при президента Каролос Папуляс, но отказаха да коментират разговорите след тяхното приключване. Шансът консерватори, социалисти и крайнолеви да намерят компромис обаче продължава да е минимален, предвид категоричната разлика в политиката им по отношение на справянето с кризата.

Нова Демокрация и ПАСОК не отстъпват от вече поетия курс за спазване на споразуменията с международните кредитори и оставане в Еврозоната.

В Гърция трябва да бъде сформирано преходно правителство с двегодишен мандат със задача да осигури оставането на страната в еврозоната, категоричен беше лидерът на спечелилата изборите „Нова демокрация" Антонис Самарас.

Крайнолявото движение СИРИЗА, което се нареди на второ позиция на изборите в началото на месеца, обаче е твърдо против настоящата програма за овладяване на кризата.

Всички партии вече изразиха готовност за нови избори през юни при необходимост.