Очаква се и по-голям икономически растеж...

 

През следващата година безработицата ще започне да намалява. Очаква се и по-голям икономически растеж, прогнозираха икономистите от Българската академия на науките. 

 

Колкото до 2012-та, те предвиждат ръст на икономиката от 1,3 на сто, което е повече от очакванията на БНБ, на Международния валутен фонд и Европейската комисия. От БАН смятат, че през следващите години икономиката ни ще продължи да расте, като през 2014-та ръстът ще достигне до над 4 процента.  

 

Към днешна дата изоставаме в класациите по конкурентоспособност и условията за правене на бизнес. Най-много проблеми има в иновациите, инфраструктурата, технологичната готовност и размера на пазара. 

 

Според икономистите от БАН бизнесът боксува от около две години, а основни пречки пред него са корупцията, недобре обучените кадри и сивият сектор.

 

В същото време Съюзът за стопанска инициатива обяви, че напуска Съвета за тристранно сътрудничество. Това е в знак на протест срещу правителствената политика, която според тях съсипвала икономиката и най-вече малките и средни предприятия и конкурентната среда в страната.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.