Целта на разговорите е да се намери изход от кризата с иранската ядрена програма...

Иракската столица Багдад е домакин на поредния кръг от разговорите по иранската ядрена програма, с участието на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия. Целта на разговорите е да се намери изход от кризата с иранската ядрена програма. Техеран твърди, че тя е само за граждански цели. Западът обаче подозира Иран, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие.

В навечерието на срещата Багдад бе обхванат от мощна пясъчна буря, която затвори летището в града. Няколко души са потърсили медицинска помощ заради проблеми с дишането. За втори път тази година Багдад е домакин на подобен важен форум, след като през март беше домакин на срещата на върха на Арабската лига. Тогава това беше първият подобен международен форум в иракската столица от 20 години насам.

Предишният кръг от разговорите по иранската ядрена програма във формат Техеран и пет плюс едно беше в Истанбул в средата на април и участниците в срещата я определиха като позитивна и конструктивна. Тогава разговорите бяха подновени след 15-месечно прекъсване.

Ден преди началото на срещата в Багдад, Международната агенция за атомна енергетика обяви, че е постигнат напредък в преговорите по иранската ядрена програма.