Разговорите в Брюксел продължиха близо 6 часа...

Опасенията за евентуално излизане на Гърция от еврозоната и разногласията между Франция и Германия за издаването на еврооблигации бяха основните теми на кризисната среща на върха на Европейския съюз. Разговорите в Брюксел продължиха близо 6 часа.

Европейските лидери заявиха, че искат Гърция да остане в еврозоната, но подчертаха, че страната трябва да спазва поетите ангажименти.

„Искаме да потвърдим, че европейските структурни фондове и инструменти са мобилизирани, за да върнат Гърция по пътя към растеж и създаване на работни места. Продължаването на жизнено необходимите реформи, насърчаването на частните инвестиции и засилване на институциите са най-добрата гаранция за добро бъдеще в еврозоната", заяви председател на Европейския съвет - Херман ван Ромпой.

Той подчерта още, че европейските лидери са наясно с усилията, които гърците полагат за справяне с кризата.

Конкретно решение по въпроса за еврооблигациите, по който позициите на Париж и Берлин се разминават, не беше взето. Френският президент Франсоа Оланд поиска идеята за еврооблигации да бъде вписана в документите на ЕС преди срещата на върха през юни. На това обаче се противопоставя германският канцлер Ангела Меркел.

Европейските лидери все пак се съгласиха да поощрят икономическия растеж чрез по-добро мобилизиране на европейската политика, увеличаване на инвестициите и създаване на повече работни места. Председателят на ЕК - Жозе Мануел Барозу, беше категоричен, че растеж и стабилност не си противоречат

Вижте повече във видеото.