Две от къщите трябва да бъдат сринати до основи...

 

Поредна неспокойна нощ в Западна България. Вторично земетресение с магнитуд от 4 по Рихтер разлюля района на Перник, София, Благоевград, Кюстендил и Монтана. Епицентърът е бил на 20 километра от столицата.

 

Сеизмолозите отново успокоиха, че вторични трусове дори с такъв магнитуд са съвсем нормални, и дори - полезни. Защото позволяват напрежението в тектоничните разломи да спадне.

 

Въпреки това, трусът изкара отново много от жителите на Перник и околните села навън. Хората прекараха поредна нощ под открито небе от страх, че къщите им може да се съборят. 

 

Премиерът обясни, че до момента 14 хиляди сгради са оценени от държавата, 50 от тях са негодни за живеене и ще бъдат съборени. Собствениците им ще бъдат обезщетени.

 

Хората от Перник предпочитат да останат навън или да спят в колите си. В село Дивотино 15 от къщите са необитаеми, а 50 души са останали без дом. 300 сигнала за разрушения са получени само от Дивотино – това са над половината къщи, като едва две от тях са застраховани. Според оценката две от къщите трябва да бъдат срутени до земята, тъй като след трусовете са опасни. 

 

Всяка втора сграда в Перник е с порутени комини