Въпреки глада за инженери обаче, броят на излизащите с такава диплома намалява...

Инженерите са най-търсените специалисти от реалния бизнес за втора поредна година. Обяснението - икономиката ни се насочва към високоефективни сектори, които изискват повече специалисти с технически и инженерни умения. Изследването беше публикувано от международна компания за набор на персонал.

Инженерите станаха изключително желани за реалната икономика и самите те вече го осъзнават. На първо място, те изпреварват специалистите с уникални умения или майсторите и дори висшите корпоративни ръководители.

Максим завършва магистратура по компютърно инженество в Техническия университет и вече усеща засиления интерес към специалността си на фона на другите.

Но специалност с такъв голям потенциал, включително и у нас, изисква отдаденост, смятат преподавателите.

Това заяви и заместник-ректорът на Техническия университет Иван Кралов и допълни:

„Наистина трябва да имаш голямо желание да станеш инженер, за да можеш да вложиш от себе си ужасно много време и финансови средства, тъй като не може да работиш в същото време нещо друго."

За предприемачите и мениджмънта нещата логично са стигнали до глад за инженерни специалисти.

„В следващите петнайсет-двайсет години този глад за инженери все повече ще се засилва", на мнение е Томчо Томев от Българската стопанска камара.

От друга страна, екстертите по набор на персонал не са оптимисти, че гладът за инженери у нас може лесно да бъде наваксан, тъй като младите хора не забелязват, че е инженерната професия е толкова привлекателна. Освен това, те я намират за трудна и не толкова интересна, обясни Надя Василева, която работи в компания за набор на персонал.

А и самият Максим не е съвсем уверен в приспособимостта на уменията получени в университета, към реалните нужди на пазара.

„Мога да кажа, че това, което са ни учили се различава от реалната среда. А и бизнесът неправилно действа, защото не се допитват до университета от гледна точка на това "ние какво знаем" и искат други неща", заяви Максим.

Парадоксално, въпреки глада за инженери, броят на излизащите с такава диплома намалява.

Още по темата вижте във видеото.

Репортер: Данаил Глишев