Една от основните цели е да провери дали конструкцията на сградата е сигурна...

 

Всички жилищни сгради в България трябва да имат технически паспорти до края на 2014 г. Това важи за постройките с височина над 15 метра, а в тази категория попадат и най-масовите 8-етажни панелни блокове.

 

В същия срок трябва да бъдат паспортизирани и по-ниските постройки, в които се помещават болници, детски градини или училища например. Един от критериите за така нареченото обследване е сеизмичната устойчивост на сградата.

 

Една от основните цели на техническия паспорт е да провери дали конструкцията на сградата е сигурна и какви поражения са нанесли годините на експлоатация. Най-напред се обследват фундаментите на сградата. Следва конструктивно изследване на всеки етаж по отделно. В апартаментите се изследват и носещите елементи.

 

Работите се осъществяват с помощта на специални уреди, а за да се стигне до бетона се отстранява част от мазилката. Друг ключов елемент е обследването на противоземетръсните шайби.

 

За да е пълен паспортът, се прави преглед и на всички инсталации в сградата - асансьор, ВиК, електрическа и топлоснабдителна. Към тази документация е добре да има и енергиен паспорт. Цените за техническия паспорт варират между 4 и 10 лева на квадратен метър. 

 

Всеки паспорт завършва с предписания към собствениците на сградата за нужните ремонти.

 

Репортер:  Косара Михалкова