Съчинението ще се разглежда от двама независими оценители, а тестът - по електронен път...

 

Започна проверката на матурите по български език и литература. 320 преподаватели от средни и висши училища участват в оценяването тази година.Те преглеждат работите при строги мерки за сигурност, а резултатите ще са готови до десетина дни.

 

За да не се подменят работи и за да не се поправят грешки в тестовете на дванайсетокласниците, всички оценители са събрани на едно място. Всеки от тях е декларирал, че няма конфликт на интереси, а работата им се следи строго от експертите в министерството.

 

Още преди да тръгне към комисиите, всяка работа се засекретява. Тя е маркирана със специален код, който остава скрит за проверителите.

 

Оттук нататък въпросите със свободен отговор и съчинението тръгват към двама независими оценители. Първият поправя грешките с червена химикалка, вторият със зелена, а крайният резултат е средноаритметична от двете оценки. Тестът пък ще се проверява по електронен път.

 

Едва след като резултатите от матурата са готово, експертите ще преценят каква оценка ще съответства на даден брой точки. Зрелостниците ще могат да проверят оценките си до 11 юни.

 

Репортер: Георги Георгиев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.