Полицаите успели да разберат цялата схема и веригата, по която работели дилърите...

 

Петима души са задържани при спецакция на столични криминалисти срещу наркоразпространението, съобщиха от МВР.

 

Акцията по задържане на двама дилъри и трима купувачи на дрога започнала на 31 май около обяд след получена информация за предстояща сделка за покупко-продажба на марихуана и амфетамин. Двамата продавачи влезли в полезрението на криминалистите, след като през април служители от сектор "Наркотици" в столичната дирекция задържали друг дилър на амфетамин и марихуана. При обиск в колата и жилището му в софийския квартал "Гевгелийски" тогава било иззето голямо количество от двата вида дрога. След активна работа на разследващия екип се установило, че задържаният М.Н. се снабдявал с наркотиците от мъж с прякор "Агента". На върха на пирамидата стоял друг мъж с прякор "Монтаната".

 

Двамата разпространявали големи количества наркотици сред ограничен кръг от хора, ползвали тайни квартири и управлявали автомобили, регистрирани на чужди имена. Установена била самоличността им - А.К. на 31 г., който живеел при приятелката си в ж.к. "Красна поляна", и В.С. на 28 г., който се подвизавал в същия квартал без да е адресно регистриран. Предпочитано място за срещите на В.С. с клиентите било кръстовище на булевард "Александър Стамболийски", близо до магазин от голяма търговска верига.

Клиентът също бил задържан от криминалистите, иззета била дрогата и мобилния му телефон. Час по-късно от полицаите във входа на жилищния блок бил задържан и продавачът. По време на задържането В.С. оказал съпротива и се опитал да избяга. При последвалия личен обиск служителите иззели мобилен телефон и връзка с ключове. При претърсване на жилището, което В.С. ползвал като тайна квартира, били открити голямо количество празни полиетиленови самозалепващи се пликове, плик с кафяви прахообразни частици, три електронни везни, два плика с тревна маса, десет плика с различни размери с прахообразно вещество.

 

В едно от помещенията полицаите се натъкнали на метална конструкция с хидравличен механизъм за пресоване на калъпи, която служела за пресоване на дрогата, заедно с мешилката. По този начин клиентите били заблуждавани, че качеството на наркотика е по-високо.

 

С полицейска мярка за 24 часа били задържани двамата дилъри и тримата купувачи. След доклад на материалите в Софийска градска прокуратура на А.К. и В.С. били повдигнати обвинения и взета 72-часова мярка за задържане. А.К. е регистриран в полицията за нанасяне на телесна повреда, а В.С. има няколко регистрации за наркотици. Разследващият екип продължава работата по документиране на престъпната дейност на двамата.