Кацуя Такахаши бе задържан след 17-годишно издирване...

След 17-годишно издирване, в Япония беше арестуван последният от търсените лидери на сектата "Върховна истина на Аум". Задържаният е пряко свързан с атаката с газ зарин в метрото на Токио през 1995 г. Тогава загинаха 12 души, а повече от 5 500 бяха обгазени.


Кацуя Такахаши е бил задържан в кафене в столичния град. Арестът му е извършен, след като полицията получила сигнал, че един от посетителите прилича на издирвания екстремист.


Разследващите влезли в дирите му още миналата седмица, но той успял да избяга от дома си и да се укрие. Оказало се, че работи като строител под фалшива самоличност.


54-годишният е заподозрян за това, че откарал с автомобила си до атакуваната метростанцията друг член на сектата, който пуснал опасното химично вещество във вагоните на влака в час пик.


По-рано тази година бяха арестувани други двама от ръководителите на „Аум Шинрикьо". Основателят на сектата - Шоко Асахара, беше осъден на смърт през 2004 г., но присъдата му още не е изпълнена.


Общо 200 са арестуваните във връзка с атентата. Смъртните присъди на 13 от тях вече са изпълнени. Същата съдба очаква и много други членове на радикалната секта.