Двамата президенти смятат, че гражданите на страната сами трябва да решават съдбата си...

 

Президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Владимир Путин, призоваха за незабавно прекратяване на насилието в Сирия. В съвместно изявление по време на срещата на Г-20 в Мексико, двамата се обединиха около становището, че свалянето на настоящото управление в Дамаск е неприемливо. Това е първата среща между двамата, откакто Путин встъпи в длъжност в Кремъл.

 

Двамата държавни глави смятат, че сирийците сами трябва да решават бъдещето си. В изявление след двустранния разговор, продължил повече от два часа, руският държавен глава е заявил решимост да работи с други държави за намиране на решение за изход от кризата. Путин подчерта, че с Обама са призовали Иран да спазва международните си задълженията.

 

Що се отнася до американската система за противоракетна отбрана в Европа, двамата лидери са се съгласили да работят заедно, за да изгладят различията си по въпроса.  

 

Разговорите в Мексико идват на фона на непотвърдена информация, че два руски кораба се готвят да отплават към Сирия. Ако това бъде потвърдено, ще означава че Москва предприема предварителни мерки в случай на падане на режима в Дамаск, коментират анализатори

 

Междувременно 52 души са били убити в сражения в Сирия. Активисти съобщават за ожесточен обстрел в района на град Хомс и в едно от предградията на столицата.