За втора поредна година английски заселници в смолянско село се организират събор...

За втора поредна година в смолянското село Полковник Серафимово се провежда събора „Ливада в планината". Събитието се организира по инициатива на едни от първите английските заселници в селото, които пленени от красотата на Родопите, са твърдо решени да я покажат на света.

Тази година участие в събора взеха 250 англичани, а на родопските поляни се запознахме с една от изгряващите английски дизайнерки – Ясмина Хамайдия.

Посетихме поляната над родопското село броени часове преди началото на ежегодния събор. Подготовката е в разгара си – 10-те тона музикално оборудване са вече на мястото си, пристигат последните диджеи и музикални изпълнители, а гостите вече с нетърпение очакват началото. От дни се подготвя и облика на родопското кътче.

„Опитахме се да построим всичко само с неща, които сме намерили в планината – клонки, кости, че дори и конска глава. Вдъхновявам се от нещата, които намирам тук", разказани Ясмина Хамайдия.

Тя пристига в Полковник Серафимово преди две седмици по покана на неин приятел. Ще промени поляната над селото за без пари, но признава, че не би успяла без своите верни помощници.

„Не познавам хората тук, но всеки помага кой както може. Това е страхотно, защото така се сближаваме", сподели Ясмина.

Нейното име е познато в Англия – рисувала е в централни сгради и заведения в Лийдс и Лондон, има собствена модна линия, канят я често да изнася лекции в различни училища за изкуства. Идеите си черпи и от местата, които посещава.

„Тук всичко е толкова по-голямо отколкото в Англия. Планината е невероятна. Толкова е тихо и красиво. Наистина е вдъхновяващо", впечатлена е младата дизайнерка.

Целта на събора е да се превърне в известно международно събитие, което да събира любители на планината и музиката от цяла Европа. Броят на посетителите от миналата година се е увеличил три пъти.

Вижте повече във видеото.


Репортер: Марина Цекова