Признаците се състоят във висока температура, главоболие, дразнение от светлина, а понякога и диария.


Между 20 и 30 % се е повишила заболеваемостта от вирусен менингит за различните райони в страната в сравнение със същия период на миналата година. Данните са на здравното министерство.

 

Най-много случаи има в Стара Загора и Пловдив.

 

За Новините на Нова доктор Ангел Кунчев обясни, че пикът е съвсем естествен при температури над 30 градуса. Различното тази година е, че горещините започнаха още през юни. Честите минавания от хладно на топло натоварват и най-здравите организми и това също води до отслабване на имунните ни сили.

 

Неслучайно и по-често боледуват децата, защото техните организми са още крехки.

 

Добрата новина е, че щамът не се развива в тежки форми, едва 1 % до 2 % от болните стигат до болница. Лечението е симптоматично. За разлика от предишната година, тази година щамовете са такива, че не предизвикват много тежки заболявания. След два-три дни се стига за подобрение и за щастие няма тежки случаи, допълни лекарят.



В голямата част от случаите вирусният менингит протича като летен грип. Признаците се състоят във висока температура, главоболие, дразнение от светлина, а понякога и диария.

 

Едва 1-2% от миналите през инфекциозните клиники дотук са били настанени в болница. И там, и у дома, се лекуват симптомите.

 

Ваксина срещу разновидностите на вирусния менингит няма. Той се предава от мръсни ръце.

 

Освен често миене на ръцете, за децата се препоръчва и дезинфекция на играчките.

 

Репортер: Рада Богданова

 

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.