Вижте цялото интервю с коментарите на проф. Раденовски по докладите за нарушенията


Вече ви съобщихме, че проф. Димитър Раденовски, директор на „Пирогов", отрича повечето твърдения за нарушения, направени в докладите на здравното министерство за болницата.

„Най-абсурдното твърдение е, че болницата не е това, за което става въпрос. Това е абсолютно абсурдно твърдение. И директорът, който 5 години беше успешен, се оказа, че не бил най-успешният директор", каза той.

Причината за запазеното досега мълчание от страна на директора на „Пирогов" е джентълменско споразумение да не се коментира нещо, което към дадения момент все още се проверява.

„Аз го спазих това нещо и сега съм принуден да изляза и да защитя себе си и институцията, защото започва да става подозрително."

След като докладите излязоха в публичното пространство и бяха коментирани, проф. Раденовски е счел, че е време да каже нещо:

„Мисля, че не сме чак толкова черни, колкото изглежда", каза той.

Директорът на болницата иска контрапроверка. По думите му за 2010 г. заведението е проверено 513 пъти, а за 2011 г. проверките са над 400. До този момент през 2012 г. те са 80-90, но е нормално да се поиска независим одит, каза проф. Раденовски. „Имам членове на борда на директорите, които са представители на Министерството на финансите, които ще влязат в същината на проверките", допълни той.

Ние трябва да вземем мерки, за да се спазват процедурите по Закона за обществените поръчки, каза шефът на „Пирогов". „Явно е, че нещата не стават толкова бързо", допълни той.

За втория доклад проф. Раденовски каза: „Мисля, че има директно грешни твърдения. Текат финансови проверки, нека се направят съответните справки."

Високите допълнителни възнаграждения са били за по-дълъг от цитирания в доклада период, затова на месец не излиза толкова голяма сума, каза още проф. Раденовски.

„Нашето законодателство е законодателство на търговското дружество. Ние искаме да стимулираме нашите хора", допълни той.

От стария борд на директорите, единствено проф. Раденовски остава на работа.

„Би трябвало да остана, докато се разрешат всичките проблеми", заключи шефът на спешния институт.

 

Има ли лична атака срещу директора на "Пирогов"? Вижте коментара на проф. Раденовски във видеото.