Първоначалната цел беше всеки ветеринар да намира информация за животните...

Два дни след като по план всички ветеринарни лекари трябваше да получат достъп до Националния регистър за животните в страната, системата все още не работи. Досега достъп до базата данни имаха само ветеринарите, изпълняващи държавната профилактична програма за селскостопанските животни и приютите за безстопанствени кучета. Целта е в нея да фигурират и всички домашни кучета и котки, които имат поставен чип.

За двумесечната Моли това е първият ветеринарен преглед. След ваксинацията срещу бяс, ще й бъде поставен микрочип. Според обещанията на земеделския министър Мирослав Найденов от 1 юли информация за Моли както и за всяко друго куче, било то бездомно или не, трябва да бъде достъпна за всички ветеринарни лекари в Националния регистър за домашни животни. Така, ако Моли се загуби, базата данни ще покаже кой е нейният стопанин и двамата ще бъдат отново заедно. Системата обаче още не работи.

 

Частните ветеринари все още не са информирани кога регистърът ще бъде достъпен и за тях. Предупреждават ги обаче да не го очакваме в близките дни, защото тепърва предстои обучение за работа с базата данни.

 

Ветеринарните лекари не знаят също и какво ще се случи с хилядите  кучета, които вече имат чип, но данните за това се пазят само в съответните клиники. Бъдещето  въвеждане на вече регистрираните животни в Националния регистър и добавянето на новите са и голямото притеснение на лекарите.

Първоначалната цел на мярката е всеки ветеринар да може намери информация за изоставено, загубено или бездомно куче. Според общината това ще е стъпка към решаването на проблема с бездомните кучета, с което обаче ветеринарите не се съгласиха.

Репортер: Марина Цекова

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.