Целта е достигане на висока прозрачност и ангажиране на всички заинтересовани страни..

 

Специален сайт, който е част от интернет страницата на Народното събрание, ще гарантира максимална публичност и прозрачност на процедурата по избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от пресцентъра на парламента. Тематичната страница ще бъде наречена "Избор на Висш съдебен съвет".

 

Всички дейности и становища по процедурата за избор на членове на съвета от квотата на Народното събрание ще бъдат публикувани в сайта. Той се създава по инициатива на Комисията по правни въпроси.

 

Неговата цел е да гарантира максимална публичност и прозрачност на процедурата по избор на членове на ВСС, като ангажира партньорството на институциите, гражданското общество и всички заинтересовани по избора обществени кръгове. На сайта ще се публикуват стенограми от заседанията на Комисията по правни въпроси, които имат отношение по темата, решенията на комисията, както и всички документи и материали, свързани с избора на членове на ВСС. На него ще може да бъде намерена информация за кандидатите - техните концепции, биографии и друга изисквана от закона информация, както и становища, мнения и публични позиции на неправителствени организации.

 

В специална рубрика на сайта ще могат да бъдат гледани видео интервюта и пряко ще бъдат излъчвани в реално време заседания на Комисията по правни въпроси, на които ще бъдат изслушани кандидатите и други публични обсъждания по темата. Заседанието на парламента, на което ще бъдат избрани членовете на ВСС от квотата на Народното събрание, също ще се излъчва в реално време в интернет.

 

Сайтът ще дава възможност неправителствени организации и заинтересовани граждани да изпращат свои мнения и препоръки. Той ще се поддържа на български и английски език и ще се обновява периодично.