Оказва се обаче, че депутатите вероятно ще се съгласят с недоволството на инвеститорите...

Парламентът прие на първо четене по-сериозни ограничения за строителство в най-близката до морето зона.

Оказа се обаче, че това ограничение едва ли ще влезе в сила. Депутати признаха, че са готови да се съгласят с инвеститорите, които са против новите, по-строги правила за строителство край морето.

Спорна е 100-метровата Зона А, която обхваща първата линия на брега.  Освен частния бизнес, недоволни от строгите правила са и кметовете на морските общини. Според тях промените сериозно ще ударят местните бюджети и ще доведат до фалити сред фирмите. Текстовете позволявали изграждане единствено на спортни обекти, места за хранене, чешми и спирки на плажа.

Ако депутатите се съобразят с недоволството на инвеститори и кметове, ще останат в сила сегашните правила, които предвиждат застрояване на до 20 % от територията на плажа с обекти, не по-високи от 7 метра.

„Лично моето мнение е, че и действащият текст в закона е достатъчно рестриктивен – не позволява високо строителство, не позволява висока плътност на застрояване", каза Любен Татарски, председател на Комисията по регионална политика в Народното събрание.

„Така че ще намерим един баланс между инвеститорите и собствениците на земи, които искат да ги ползват за застрояване, и за хората, които посещават морските плажове и искат да са по-свободни от застрояване. Въпросът е оттук нататък да не се позволява повече такова застрояване в такива мащаби и в такива параметри", допълни Татарски.