Това е поредният спорен и скандален елемент от Закона за горите...


Нови скандали около Закона за горите - ден преди поправките да бъдат гласувани, в кулоарите на парламента се появиха съмнения за лобизъм. Опозицията обвини управляващите в обслужване на интереси заради текст, който ще позволи на държавните горски стопанства да добиват част от дървесината.

В момента единствено фирмите от дърводобивния бранш имат право да секат държавните гори за дървесина след спечелен търг. Поправката в закона обаче предвижда до 25 % от тази дървесина да се добива от държавните стопанства при позволение от земеделския министър.

„Това се въвежда при определени условия и е предложение предвид възникнали случаи, при които няма инвеститорски интерес", каза Десислава Танова, председател на Комисията по земеделие в НС. 

В такива случаи фирмите, които се занимават с дърводобив, изнудвали държавата с високи цени за дървесината. От бранша обаче смятат, че поправката би ликвидирала бизнеса им. Депутати от опозицията също заподозряха, че зад промяната стоят интересите на кръгове, близки до управляващите.

Депутатите подозират, че зад спорната поправка стои колегата им от ГЕРБ Емил Димитров, който в момента е разследван за конфликт на интереси от земеделската комисия в парламента. Подозренията са, че с поправката електроцентралите, работещи на биомаса, ще се снабдяват със суровина много по-лесно. До влизането си в парламента Димитров е собственик на ловния участък „Елен" в Етрополе, където се реализира именно един от най-големите проекти за електроцентрала.

Спорната поправка вече е одобрена от земеделската комисия в парламента.

Коментарите на депутатите по темата, както и на самия Емил Димитров – вижте във видеото.

Репортер: Георги Георгиев