Актьорът предпочита ролите на лоши герои...

Роберт Курбаша е звезда в Хърватска, красив мъж, интересен актьор и главно действащо лице в теленовелата „Долината на слънцето". В сериала той умело влиза в кожата на Андриха Буковач. Извън снимачната площадка артистът споделя, че никога не е бил в България, но е убеден в това, че поредицата ще пожъне огромен успех и тук. Допълва, че актьорството е като футбола: ако играчът е способен, той е такъв и на малкото, и на голямото игрище. Ето какво още  разказа Роберт за българските зрители.

 

Какво ви подтикна да приемете ролята на Андриха в „Долината на слънцето"?
„Долината на слънцето" е един много интересен проект с добри актьори и невероятна история, което е най-важното лично за мен. Когато ми предложиха ролята на Андриха Буковач, не ми отне много време, докато реша, че искам да приема предложението. Всъщност бях изключително щастлив да бъда част от този екип и дадох всичко от себе си за успеха на продукцията.

 

Какво харесвате най- много в своя екранен образ?
Това, което ми харесва най-много в Андриха, са искреността и прямотата, с които действа. На пръв поглед той е лесно раздразним и има склонността да блъфира, но всъщност, дълбоко в себе си е романтик, а дори и малко наивен. Впечатлява ме това, че притежава изключителния талант да се намира на неправилното място в неправилния момент. Общо взето лошият му късмет го преследва през цялото време. А в резултат на неговата неконтролируема страст към жените, той непрекъснато търси  любов.

 

Как бихте описали характера на Андриха?
Той е бунтовник по природа, романтик без късмет и не на последно място - човек, който желае да заработва прехраната си честно в един изключително нечестен свят. Едновременно идеалист и хедонист, в резултат на което винаги противоречив.

 

Намирате ли някакви допирни точки между вас и него в сериала?
Разбира се. В крайна сметка всички персонажи са в нас. Човек просто трябва да знае как да извади определени характеристики от себе си на преден план.

 

В „Долината на слънцето" вие се съревновавате срещу друг мъж за сърцето на Ева. Някога случвало ли се е реално да се борите за любовта на жена?
Не. Смятам, че що се отнася до отношенията между мъже и жени, винаги жената е тази, която прави избор. Дори да постигне невъзможното, един мъж отново може да остане незабелязан за жената на неговите мечти. Случва се и обратното: когато мъжът се държи жестоко с жената, а тя го обича до полуда. Жените просто искат да имат последната дума.

 

Какво ви харесва най-много в работата с Бояна Грегорич?
Бояна е изключителна актриса и невероятен партньор. Беше много комфортно и вдъхновяващо да се работи с нея. Смятам, че и двамата се справихме страхотно със задачата да пресъздадем една влюбена двойка.

 

Освен пред камерата, вие също така сте играли и на сцена. Каква е основната разлика между киното и театъра?
Принципът е като във футбола: ако играчът е способен, той ще може да се справи подобаващо – както на малко, така и на голямо игрище. Единствената разлика е в начина на изразяване. За да успее в киното, човек трябва да притежава усет към детайлите и да контролира своите мимики. При театралното изкуство изключително важни са жестовете и речта. Един талантлив актьор би се справил еднакво добре и в двете области.

 

Какъв тип роли предпочитате да играете?

Не обичам да се придържам към определен тип характери и персонажи. Смятам, че съм способен да играя разнообразни образи и доказвам това с всеки нов ангажимент. Трябва обаче да призная, че ми е доста по-лесно да играя „лошите" – злодеите, отколкото положителните герои.

 

„Долината на слънцето" има много почитатели в България. Бихте ли пожелали нещо на българските зрители?

Много се радвам, че сериалът има своята публика във вашата страна. Никога не съм бил в България и не познавам нейните обичаи, но съм убеден, че съществуват прекрасни места, хора... и долини. В крайна сметка, слънцето е едно и то грее над всички нас.

 

"Долината на слънцето" можете да гледате в 15.00 часа всеки делничен ден и в Nova Play