Уволнението на съдия Тодорова е тема и на някои европейски издания...

По-добре е Висшият съдебен съвет да преосмисли своето решение и да намери начин да го преразгледа. Това каза министърът на правосъдието Диана Ковачева по повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Тя подчерта, че решението е взето без дебат.

 

Ковачева твърди, че е направила справка за дисциплинарната практика на ВСС във връзка с наказанието и по думите й „не се мери с еднакъв аршин".

 

"Поставя се въпросът обективно и съразмерно ли е наложеното наказание и дали има дисциплинарна практика от страна на ВСС за наложеното дисциплинарно наказание", коментира министърът.

 

Тя призна, че има малко случаи на уволнени съдии по повод забавени дела.

 

За миналата година има един случай на нарушение, свързано със забавено правосъдие. Според министъра съдийката е уволнена за 20 забавени дела, но нарушенията не са били толкова сериозни.

 

Уволнението на съдия Тодорова е тема и на някои европейски издания. Според сайта EurActive, този случай илюстрирал борбата между изпълнителната и съдебната система у нас. Изданието коментира още, че България и Румъния вероятно ще получат повече критики в предстоящия  доклад на Европейската комисия.

Според непотвърдена информация, цитирана от Euractive, Eврокомисията е притеснена от записите на разговори между премиера Борисов и шефа на митниците Танов по случая „Мишо – Бирата". В изданието се споменава още, че, „премиерът е хвърлил масло в огъня, признавайки, че записът е истински". Според изданието, заради случващото се в нашата страна и в съседна Румъния, и двете са на път да се провалят на "най-големия си изпит след приемането им в Европейския съюз".

 

Реакцията на опозицията в парламента, както и на президента Росен Плевнелиев по темата - вижте във видеото.