Прокуратурата в Пловдив започна разследване по случая.


Неизправен полицейски дрегер по време на проверка в Пловдив отчете рекордните близо 5 промила алкохол в кръвта на шофьор и го изпрати за едно денонощие в ареста. Нелепата грешка била установена едва след като на мъжа били направени шест кръвни проби и всички те се оказали отрицателни. Резултатът бил 0,26 промила.

Полицейски патрул спира за проверка вчера по обед 38-годишния Леонид Леонидов, който шофирал собствения си микробус. Мъжът е изпробван с дрегер и едва не припаднал, когато уредът отчел 4,79 промила алкохол в кръвта му. Въпреки оправданието, че не е пил, веднага бил арестуван за денонощие в Трето РПУ.

Аз исках втори път да духам, но ми беше отказано. Аз това се учудвам. Защо така? В случая ползвам един препарат от Гърция за плака на уста и той оказва някакво влияние на апарата. Това е цялата история”, каза Леонидов.

Шокирана от драстичната разлика е и клиничната лаборантка, която за да избегне грешка направила не една, а шест кръвни проби на шофьора.

Защо дрегерът не е отчитал точно и на какво се дължи това, от КАТ отказаха да коментират, но прокуратурата започна разследване.

„Тази разлика може да се дължи на това, че техническото средство не е измерило правилно или на това, че при изследването на кръвта е допусната грешка. Именно поради това колегата, който наблюдава досъдебното производство е разпоредил да бъде извършена експертиза на втората кръвна проба”, каза Галина Андреева, прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Ако експертизата покаже, че е нямало алкохол в кръвта, това означава, че Леонидов е бил задържан неправомерно и може да съди пътните полицаи за неизрядния дрегер.

Репортер: Благой Бекриев