От ДСБ вече обявиха, че няма да гласуват...

 

На извънредно заседание във вторник депутатите обсъждат поредния вот на недоверие към кабинета „Борисов”. 
 
Искането беше внесено в края на миналата седмица от „Коалиция за България” и ДПС заради „провала в областта на правосъдието и вътрешните работи”.
 
Дебатът бе поискан от левицата, след като в сряда миналата седмица излезе критичният доклад от петгодишния мониторинг на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи у нас.
 
От "Коалиция за България" тогава обявиха, че основната вина за негативните констатации носи правителството на Бойко Борисов.
 
Вече стана ясно, че от ДСБ няма да участват в гласуването на вота. От „Атака” пък обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ.
 
Така, на практика, и четвъртият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов” ще претърпи провал. По предварителни сметки "за" ще гласуват около 85 депутати, а за да мине вота е нужна подкрепата на поне 121 народни представители.
 
Правителството вече устоя на три неуспешни вота на недоверие. Първият беше през октомври 2010 г. заради политиката в здравеопазването.
 
През лятото на 2011 г. кабинетът беше критикуван за неуспешната, според опозицията, антикризисна политика, а месец по-късно - заради провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред.
 
През януари миналата година пък мнозинството даде подкрепата си за управлението на ГЕРБ при поискания от Бойко Борисов вот на доверие.
 
Гласуването на поредния вот ще се проведе в сряда – точно 24 часа след края на дебатите в пленарната зала.