Приютът в Сеславци, до София, обяви дни на отворените врати, но почти никой не дойде да осинови животно

Приютът за бездомни животни в Сеславци, до София, обяви дни на отворените врати. Така всеки желаещ беше поканен да отиде и да осинови безпризорно куче. Оказа се, че доброволците от природозащитни организации са много повече от кандидат-осиновителите.

Въпреки това, от общинското предприятие „Екоравновесие” се похвалиха, че от началото на годината от Сеславци са осиновени 220 животни.

Звезделина Петрова е единствената кандидат-осиновителка, която екипът ни срещна по обяд в приюта в Сеславци. Тя живее в чужбина и е решила да вземе със себе си едно от бездомните животни.

Проблемът е, че си е харесала едно от кучетата, заловени в квартал „Малинова долина” след трагичния инцидент, при който загина възрастен мъж. Тогава общината реши да евтаназира всички четириноги от софийския квартал, но природозащитници дадоха решението на върховния административен съд.

„Екоравновесие” предлага 19 от тези животни, които не са агресивни, да бъдат дадени за осиновяване. Сега трябва да се чака решението на административния съд

Не само Звезделина, но и няколко европейски организации желаят да станат стопани на тези животни. Много от природозащитниците, които идват тук да разхождат животните, също са осиновители.

Осиновителят на куче от приюта ползва бонуси - освен безплатните ваксини и кастриране, той е освободен от данък за новия си любимец. В Сеславци обаче има едно куче, което не се дава за осиновяване – талисманът на приюта Данчо.

Репортер: София Стойчева