Живущите в центъра протестират. „Ще се гледат отново промени в наредбата”, каза кметът на София


Веднага след въвеждането на винетки за живеещите в центъра на софия, Общинският съвет ще преразглежда част от новите правила за платеното паркиране. Причината е масовото недоволство на хората, които ще трябва да плащат по 150 лева на година, за да паркират някъде до домовете си в Синята зона.

След широкия отзвук в социалните мрежи, с проблема се ангажира и кметът на София.

Сега хиляди софиянци в центъра паркират безплатно с копия от адресната си регистрация, стига да намерят място близо до домовете си. Ако не намерят, трябва да плащат по тарифите на платената зона.

Първият опит на Общинския съвет да им даде преференциална цена - 75 лева на година, вместо по лев на час - беше прекратен от Върховният административен съд, понеже 75-левовата винетка така и не гарантираше паркомясто.

От септември винетката се завръща - пак без да дава гаранции, но с възможност платилите да паркират в по-широки карета около домовете си. И цените обаче ще са по-високи - 150 лева на година за автомобил в Синята зона. Ако на същия адрес е регистриран и втори автомобил, за него тарифата скача на 450 лева. В големите наследствени апартаменти често живеят и по две, и по три семейства - с коли.

Сега общинският съвет, който прие новите правила, е във ваканция. Кметът обаче направи заявка за есента:

„Ще се гледат отново промени в наредбата”, каза Йорданка Фандъкова.

Протестиращите срещу винетките обаче са скептични.

Какво е тяхното мнение – вижте във видеото.

Репортер: Рада Богданова