Според Гриигор Христов може да нямаме спортисти за следващата олимпиада

„В България приеха парниковия метод в развитието на спорта - саксиен период, след това няма нищо”. Такъв беше коментарът на един от доайените в спортната ни журналистика Григор Христов. Българските спортисти записаха най-слабото си представяне на олимпиади от 60 години.

 

България остана на 63-то място на Олимпийските игри в Лондон със скромните  два медала – сребърният на Станка Златева в борбата и бронзовият на Тервел Пулев в бокса.

 

„Аз никога не обвинявам от спортистите, защото те показват това, за което са били подготвени. Щом това показват, значи трябва да търсим вината на друго място”, смята журналистът.

 

Дългогодишният спортен журналист Григор Христов е един от малкото, които могат да потърсят истинските причини за упадъка на българския спорт. Отразявал е осем олимпиади и има 40-годишен опит зад гърба си.

 

Няма и достатъчно спортни училища. Останало е едва едно, което ярко контрастира с другата крайност, останала далеч назад в годините – внушителните 36, в които са се подготвяли цели 14 хиляди деца. За сравнение - една от световните сили в спорта в миналото ГДР е разполагала с шест спортни училища и 1080 ученици.

 

Според Христов е абсолютно належащо да се обърне внимание на фундаментални проблеми като наднорменото тегло при децата и общата заболеваемост на нацията, а спортът да бъде отново задължителен предмет в училищата.

 

Според журналиста, ако тенденцията у нас се запази, на следващата олимпиада в Рио де Женейро няма да имаме спортисти, които да са покрили нормативите.