Промоцията на основните продукти цели да даде сигурност на бедните, не да влияе на цените,обясни министърът

Цените не трябва да слушат министъра. Цените слушат само и единствено пазара”, коментира в „Здравей, България” земеделският министър Мирослав Найденов. Той допълни, че въпреки това, ситуацията на световните зърнени пазари е много тревожна.

 

„Ние никога не сме имали амбицията като кабинет по някакъв начин да влияем на цените”, заяви Найденов. Ведомството се е опитало да даде на „най-бедните хора – на пенсионерите и безработните, хората в неравностойно положение, тези с ниски доходи и доходи на прага на оцеляването определена сигурност". В този дух министърът помоли задържането на цените на 10-те основни продукта в големите търговски вериги да не бъде наричано „замразяване”, а „промоция”.

 

Междувременно се появиха и спекулации, че договорката между трите вериги и земеделското министерство е проява на картел. Министър Найденов категорично заяви, че официално споразумение с тях няма и цените също не са фиксирани. С търговците е воден само разговор, тъй като и самите те разчитат на увеличаване на потреблението.

 

„Най-големият бич за веригите, преработвателите и производителите в момента е свитото до минимум потребление”, коментира Найденов. Затова и целта на промоциите е да стимулират определен вид потребление, добави той.

 

Няма опасност след изтичането на промоцията именно цените на тези стоки да се повишат рязко, гарантира министърът. Той обясни, че това са продукти, които са постоянно промотирани от търговците и са от нисък ценови клас. Това няма да е и проблем на малките магазини, тъй като те директно зареждат стоки от доставчиците и не минават през посредници на пазара.

 

„Тази мярка на правителството е човешка”, завърши Найденов.

 

Целия разговор с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов гледайте във видеото