Ректорът проф. Илчев е категоричен, че решение на проблема ще бъде намерено



Столичната Топлофикация е събрала много длъжници. Тя има да събира 33.5 милиона лева от различни фирми, предприятия и държавни организации. За пореден път най-много пари й дължи Софийският университет. Затова Алма Матер пак може да остане без парно наесен.  

Проблемът с парното не е нов за Софийския университет. Миналата година казусът се превърна в скандал и за да не затвори врати емблемата на българското образование, бяха дадени пари от бюджета на парламента.

Защо обаче Алма Матер не може да си направи сметките отново и кой ще плаща тази година?

По думите на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев решение се търси, но допълни:

„Много трудно се борави с една държава, на която финансовият министър в продължение на три дни поема определени ангажименти и след това не изпълнява нито един от тях. Аз преди три месеца съм му изпратил писмо, че искам среща със заместник-министъра. Той не благоволява дори да отговори.”

На въпрос дали университетът ще може да намери пари или ще разчита на пари от другаде, проф. Илчев беше категоричен, че „някакъв вариант” ще бъде намерен.

Предложението да бъдат увеличени студентските такси, ректорът категорично отхвърли:

Срамота е българското общество да не може да си позволи да предложи качествено образование на кадърните и не толкова добре финансово снабдени деца. Това ще говори лошо за самата ни държава.”

Университетът е в омагьосан кръг. Дългът към Топлофикация се трупа от години, цените на парното растат, а в същото време бюджетът на ВУЗ-а се намалява.

Справката на Топлофикация София показва че най-големите длъжници са основно университети и болници.

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Нели Тодорова