Жури избира най-красивите и най-вкусните бобени ястия на феста в Радуил...

За десета поредна година жителите на самоковското село Радуил отбелязват своя култ към традиционния боб. Хора от близо и далеч се струпват около казаните в църковния двор, за да се насладят на известния по цял свят вкус. 

 
Заедно с аромата на вкусен боб, по време на празника из селото се носят и народна музика и звън на кукерски чанове.
 
И докато те огласят центъра на Радуил, представително жури пробва десетките бобени манджи, приготвени от местни майстори. Всяка година се отличават най-красивите и най-вкусните манджи. Призът за естетика тази година получи пиле във формата на чобанин, седнал елегантно върху бобена салата.
 
Овациите във вкусовата надпревара пък обраха пълнените с боб камби на Верка Бежанска.
 
Междувременно кратунописецът Иван Христов възпроизвежда „кратуните” на политиците.
 
Истината според хората в Радуил обаче е в самия фасул, отличен със златен медал още на първото изложение в Пловдив преди повече от век.
 
Репортер: Николай Василковски