Ако Атина обяви невъзможност да плаща дълговете си, ще трябва да напусне Еврозоната

Гърция може да оцелее само до средата на ноември, ако не получи следващия транш финансова помощ. Това заяви премиерът Андонис Самарас в интервю за германския вестник "Ханделсблат". По думите му, ако експертите от Международния валутен фонд и Европейския съюз не дадат зелена светлина, Атина ще трябва да обяви невъзможност да плаща дълговете си и да напусне Еврозоната.

В момента представители на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка са в Гърция. Те трябва да оценят напредъка на страната при изпълнението на условията за получаване на финансовата помощ.

Ако докладът им не даде зелена светлина за следващия транш от 31 милиарда евро, то на Гърция може да й се наложи да обяви неплатежоспособност по дълговете си. Тогава вероятно страната ще трябва да напусне Еврозоната, заяви премиерът Самарас.

На въпроса колко може да издържи Гърция министър-председателят отговори, че "хазната ще бъде опразнена" до края на ноември.

В същото време хиляди фермери блокираха с тракторите си летището на остров Крит в знак на протест срещу поредните мерки за съкращения. Демонстрантите затвориха терминала за заминаващи и нахлуха с тежка техника на пистата. Наложи се полицията да използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Фермерите се обявиха против намаляването на пенсиите, увеличаване на данъците и приватизирането на земеделската банка, от която получават заеми.

 

Междувременно стана ясно, че бивш гръцки зам.-министър за вътрешните работи, заподозрян за укриване на данъци, се обеси. Името на 57-годишният адвокат Леонидас Цанис беше в списъка на 36-те политици, срещу които се води разследване за финансови злоупотреби. Скандалът се задълбочи, миналия месец когато председателят на парламента временно се оттегли, след като вестник цитира името му в афера за пране на пари.