„Глобал пауър" няма собствени пари, коментира бившият министър

Американската компания „Глобал пауър", която иска да инвестира в „Белене”, е финансова организация, която не е стратегически инвеститор, няма опит в управлението на ядрени централи и дългосрочни намерения към ръководенето на енергийни активи. Това заяви в „Здравей, България” бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

 

„Те нямат собствени пари, парите им могат да дойдат и от „Ал Кайда”. Аз се срещах с тях в началото на годината, исках информация от американските служби ми казаха, че не знаят нищо за тях и не могат да потвърдят, че са сериозен инвеститор”, разкри екс министърът.

 

Според него искът на „Атомстройекспорт” „целеше създаване на обстановка на натиск преди посещението на Путин, преди подписването на „Южен поток”.

 

Трайков определи идеята за референдум за „Белене” като „безмислено решение”.

 

Той коментира евентуалното въвеждане на данък върху лихвата от спестяванията ни в банките: „Трудно може да очаквате от мен да подкрепя какъвто и да е нов данък. Доколкото познавам Симяон Дянков, това важи и за него. За да се пристъпи към тази мярка, явно бюджетът има нужда от тези пари. Догодина се задават избори, бяха направени обещания и те трябва да се финансират отнякъде”.

 

„Отдавна стана ясно, че причините за оставката ми са заровени не в катарските пясъци, а в сибирските ледове”, каза още бившият министър.