За реставрацията на комплекса са нужни около 40 000 лева

След земетресението от 22 май и последвалите трусове в района на Перник пострадаха около 40 православни храма. Оказа се, че някои от тях имат нужда от спешно укрепване. Такъв е случаят и с манастира „Свети Николай”, разположен над село Кладница.

Комплексът е основан преди 10 века и днес е паметник на културата с национално значение.


Напукани стени, паднали тавани и частично унищожени стенописи – такива са пораженията, които е нанесъл силният трус на светата обител.


„Храмът пострада много тежко - както конструктивно, така и самите стенописи. Притворът се е отлепил на места”, обясни игуменът на манастира Отец Рафаил.


Комплексът е запечатал над 1000 години история. Основан през 10 век и разрушен по време на турското робство, той е възстановен през 1841 г.


На метри от храма е бившата резиденция на Патриарх Кирил и Екзарх Стефан. Последният живее тук по време на бомбардировките през Втората световна война.


Месеци наред отец Рафаил търси така необходимите средства за укрепване и реставрация. Грубите сметки показват, че спасяването на безценните богатства в комплекса ще струва около 40 000 лева - пари, за които се разчита предимно на дарения. Отец Рафаил е открил сметка, тъй като време за губене няма. Студената зима наближава, а тук тя е особено сурова.


Сметка за дарения:
Централна Кооперативна Банка
IBAN: BG56CECB979010D5424300


Още по темата гледайте във видеото.


Репортер: Николай Василковски