Късметлията дал на младежа 120 лева да се почерпи

 

Във време на криза, когато всяка стотинка е ценна, да намериш пари на улицата и да ги върнеш звучи невероятно. Но историята на 27-годишния Димитър Герджиков доказва, че това все пак е възможно. Студентът от Пловдив намери на улицата портфейл с 1400 лева и го върна на собственика му, въпреки че живее без телевизор в скромна квартира.
 
Димитър се прибирал към вкъщи, когато видял на една от уличните пейки оставено портмоне. Без да се поколебае, го взел и го занесъл в квартирата си. Започнал да брои парите и стигнал до 350, защото видял, че са много повече. 
 
„Портфейлът беше на мъж. Вътре имаше лична карта, шофьорска книжка, различни документи. Имаше и снимка на детето му”, разказва студентът.
 
Първата му реакция била да се обади на свой приятел, който го посъветвал да вземе парите, да изхвърли документите и да забрави какво се е случило. 
 
„Аз обае си помислих, че ако задържа тези пари няма да ги изхарча за нещо, т.е. ще имам някакво наказание от Бог или пък някакво проклятие за това, че харча пари, които аз не съм ги изкарал с труд”, сподели Димитър.
 
Затова отишъл в полицията и предал портфейла. Собственикът му, който се оказал стоматолог, се появил за минути и не повярвал, че някой връща загубеното му портмоне. От благодарност дал на младежа 120 лева, за да се почерпи за честната постъпка. 
 
Репортер: Благой Бекриев