Парите за пенсионерите се увеличават, защото могат да гласуват, а децата - не, каза Драгомир Стойнев

„40% от децата до 6 години в България живеят в бедност, така че няма как да очакваме нормално развиващо се общество”. Това заяви в „Здравей, България” председателят на комисията по труда и социална политика Драгомир Сойнев от „Коалиция за България”.

Парите за пенсионерите се увеличават, защото те могат да гласуват, а децата – не могат”, коментира Стойнев социалната политика на правителството.

Според него увеличението на пенсиите всъщност е „жалка индексация” и не може да догони инфлацията.

„Тези 10-15 лева, които ще дадат на пенсионерите за Коледа, трябва да знаят, че това се взема от българската майка", заяви Стойнев. По думите му колкото повече се увеличава периодът, в който се изискват осигуровки за майките, толкова повече намалява обезщетението.

Стойнев добави, че от опозицията настояват обезщетението за дете от 1 до 2 години да стане 310 лева, надбавката за всички деца да се увеличи от 35 на 50 лева, като отпадне критерият от 350 лева доход на член от семейството, за да вземаш тези добавки.

„Много е лесно да се разпределят и да се дават пари на хартия, без да се носи никаква отговорност”, заяви зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„Не е сериозно да се изпълняват тези изисквания на опозицията. Няма как с ограничени финансови средства да удовлетворим желанията на всички”, допълни Ангелова.

"Ще настояваме пред финансовото министерство да се отпуснат 30 млн. лева за разширяване и изграждането на детски ясли, градини, защото знаем колко е голям проблемът с недостига на места в детските заведения”, заяви Ангелова. По думите й това ще е добре, защото все повече работещи майки предпочитат да се върнат по-рано на работното си място.