Председателят на ДКВР опроверга информацията за нова по-висока цена на тока

Само ден след като ДКВР прогнозира скок от 3-4% на тока следващата година, се наложи информацията да бъде опровергана. Направи го председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, който беше в кабинета на ресорния министър Делян Добрев, за да даде обяснения.  

Оказа се, че думите на Семерджиев били само хипотеза, и то ако има неконтролируем ръст на предприятията, произвеждащи зелена енергия. Така, от новата трактовка излиза, че догодина се очаква цената на тока да остане без промяна.
 
Уточнението се наложи след публикуването на информации, че скок в цените на електричеството за гражданите може да достигне не само 4%, но дори 14% от лятото на следващата година.

Министър Добрев събра спешно председателя на Държавната комисия за енергийно регулиране и депутати от Комисията за контрол над регулатора, за да опровергаят информацията официално.

„Това, което аз разбрах е, че изказването е хипотеза за това какво ще се случи, ако отпадне цената за достъп на инсталациите от ВЕИ. Знаете, че регулаторът взе решение през септември да въведе цена за достъп на ВЕИ обектите, която е предизвикана от това, че тези обекти предизвикват разходи за системата”, обясни министърът на икономиката Делян Добрев.

Прогнозата за вдигане на цените след края на юни 2013 година е била под условие, потвърди и Ангел Семерджиев. Така се стигна до важното уточнение, направено от председателя на ДКВР, че в регулирания сектор има постоянни цени за целия период от 1 юли 2012 г. до 1 юли 2013 г., което означава, че няма да има никаква промяна на цената  в този период.

А след 1 юли догодина, цените биха се вдигнали само при условие, че бъдат включени в електрическата система нови зелени мощности.