22-годишното момче страда от тумор на белия дроб и състоянието му зависи от кръвопреливането

Близките на Светослав Стоилов, който вече две години се бори с диагнозата рак, започнаха спешна кръводарителна кампания. 22-годишното момче се нуждае от рядката група АВ положителна.


Светослав се бори с рядък вид тумор на белия дроб и е преминал през множество химиотерапии, операции и курсове на лечение в Турция.


„След всяка операция, всеки кибер нож, след всяка химиотерапия, той се справяше успешно. Вдигаше се за дни. Вдигаше се на крака и пак с ръка показваше, с думи. Ние преди една седмица получихме положително развитие на нещата. Значи това е последен етап от неговата двегодишна борба”, заяви Вера Гигова, майката на Светльо.


След последната химиотерапия обаче имунната система на момчето се срива. Показателите рязко са паднали и сега животът на Светослав зависи от кръвта, която хората могат да дарят.


Кръвната група на Светослав е рядка - АБ положителна. Момчето се нуждае от всекидневни преливания поне седмица. Затова й родителите му се надяват, че ще се намерят хора, които да им помогнат. Проблемът е, че дарителите задължително трябва да бъдат със същата група АБ положителна.


„Това е последната борба и през цялото време той беше много силен. Вярваше и продължава, дори и снощи, когато за миг го видях. Просто в очите му се четеше вяра. Дори и с ръка ми показа, че и този път се е справил”, обясни майката на Светльо.


Всеки, който иска да дари кръв за 22-годишното момче, може да го направи в кръвния център в София. Там трябва да посочи, че помага на Светослав Стоилов, който се намира в реанимацията на болница „Токуда”.


Повече по темата - във видеото.


Репортер: Нина Димитрова