Те са убедени, че обичат България не по-малко от самите нас

За няколко палестинци желанието за собствена държава не изключва съществуването на две родини – едната е Палестина, а другата - България.


В столицата Рамала Марина Цекова и операторът Росен Илиев се срещнаха с хора, които са убедени, че въпреки времето и разстоянието обичат България не по-малко от самите нас.


Всички те са следвали в България. Прибират се в Палестина, защото вярват, че страната им се нуждае от тях. Въпреки това никога не забравят втората си родина.


За да поддържат жива връзката с България, преди 8 години основават дружество за Палестино-българска дружба. Празнуват заедно всички наши национални празници или просто се събират, за да хапнат, пийнат и послушат българска музика.


Палестинците с образование в България се възприемат като елит. Не на последно място, защото социалният им министър и главният секретар на Министерството на вътрешните работи са завършили в България.


Въпреки времето и разстоянието поддържат контакт с приятелите си от студентските години. Използват всяка възможност отново да посетят България.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Марина Цекова