Новият кандидат на сините е прокурор Галя Гугушева

Днес изтича срокът, в който парламентарните групи могат да внасят номинации на кандидати за конституционен съдия. Кандидатурите ще се обсъждат и гласуват от депутатите на 19 декември.

 

Парламентът откри нова процедура за избор, след като анулира избора на Венета Марковска. Снощи стана ясно, че прокурор Галя Гугушева от Апелативната специализирана прокуратура е новата кандидатура на СДС за конституционен съдия след отказа на Петър Стоянов да заеме поста. Номинацията обаче ще бъде внесена в парламента не от депутатите на сините, а от независимите Валентин Николов и Огнян Тетимов.

 
Лидерът на СДС Емил Кабаиванов не уточни какво ще се случи с депутатите, които отказаха да внесат кандидатурата за конституционен съдия.
 
След заседанието на "Раковски” 134 в четвъртък вечер стана ясно, че сините прекратяват отношенията си с Демократи за силна България. Занапред подкрепа ще се търси в отцепниците от „Атака”, събрани в новото сдружение „Патриот”. Именно те ще внесат номинацията за конституционен съдия.