Екипът се надява да убеди около 70 младежи, прекъснали образованието си, да се върнат в клас

Берковско училище се е заело с трудната задача да убеждава непълнолетни булки и други младежи, отпаднали от системата, да се върнат отново в клас и да завършат своето образование. Различни специалисти от социалните служби, Агенцията за закрила на детето и учители ще мотивират момчетата, момичетата и техните родители да започнат да учат отново.

 
За период от 12 месеца берковското 4-то основно училище в ромския квартал „Раковица” ще търси начини да открие и върне отново напусналите училище деца. Екипът се надява да убеди около 70 младежи, прекъснали своето образование, да се върнат в клас. За целта ще бъдат назначени и трима помощник-възпитатели от ромската общност. Те ще бъдат връзката между родителите, децата и училището.
 
Безпаричието е една от причини децата да напускат преждевременно училище. Също така ги демотивира това, че след като завършат 12-ти клас, за тях работа отново няма.
 
Ранните бракове често отказват момичетата да продължат образованието си. Те са спирани от мъжете си, които ги карат да си стоят вкъщи и да гледат децата.
 
Всяко върнато дете в класната стая ще се обучава по адаптивна програма, разработена от самите учители. Ще бъдат използвани много нагледни материали и учебни пособия – атласи, карти, макети и мултимедия.
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Биляна Борисова