Гласуването ще се проведе на 20-и декември, когато кандидатите ще бъдат препитани публично

Битката за поста главен прокурор на България влиза във финалната си фаза. Днес във Висшия съдебен съвет тримата кандидати ще бъдат изслушани на закрито заседание. Те ще трябва да отговарят на въпроси, свързани с моралните, етичните и професионалните им качества.


След като представиха концепциите си за управление и реформа на прокуратурата, Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов ще трябва да отговорят и на всички въпроси, свързани с етичните им качества и имотното им състояние.


Членовете на ВСС представиха на кандидатите справка за всички постъпили сигнали и въпроси към тях.

 

Първа от изслушването излезе зам.-главният прокурор Галина Тонева. Тя обяви, че срещу нея няма нито един постъпил сигнал.


Членовете на етичната комисия са констатирали и, че всичко в имотната й декларация е изрядно.


Тонева обясни, че изплаща ипотечен кредит в размер на 70 000 лева, като вноската по него е 1 200 лева на месец.


Галина Тонева е била питана и за провала на мега делото „Сапард”, след което беше повдигнато обвинение на прокурор за възпрепятстване на правосъдието. Тонева обясни, че ако има виновни за провала, то те трябва да понесат отговорност.

 

Припомняме, че миналата седмица съветът определи и експерт, който всеки ден да преглежда печата и да отделя публикациите за тримата кандидати и ги предава на етичната комисия, ако касаят нравствените им качества, или на правната, ако засягат професионалните им качества.


Висшият съдебен съвет ще изиска и справки от Сметната палата, НАП, Нотариалната камара и Адвокатския съвет, за да съпоставят данните с обявеното от тях в имотните им декларации. Така членовете на ВСС се стремят да изчистят всички въпроси около тримата кандидати за главен прокурор.


Самото гласуване и евентуален избор на главен прокурор ще бъде на 20-и декември. Тогава Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов ще бъдат препитани за втори път, но публично. Все още обаче не е ясно точно по какви правила ще се проведе изборът, защото членовете на Висшия съдебен съвет имат сериозни противоречия в мненията си.