Израелската компания „Зееви Холдингс” искаше 220 милиона долара обезщетение

България няма да плаща обезщетение от 220 милиона долара на приватизатора на авиокомпания „Балкан” - „Зееви Холдингс Лимитид”. Това реши Федералният апелативен съд на САЩ. Решението е окончателно, съобщиха от Министерството на финансите.
 
Съдебната сага между България и „Зееви Холдингс Лимитид” започна през 2001 година. Тогава израелската компания заведе международно арбитражно дело, като твърдеше, че България е нарушила клаузи по договора за приватизация. Претенциите на компанията бяха за обезщетение от 220 милиона щатски долара.

България от своя страна предяви насрещни претенции.

През 2006 г. съдът реши, че и двете страни са нарушили приватизационния договор и дължат обезщетения за вреди. Тогава България беше осъдена да заплати на Зееви над 10 милиона долара, както и лихви до окончателното плащане на сумата.

България обаче не изпълни доброволно арбитражното решение, защото прецени, че разполага с основателни възражения, а и изпълнението на арбитражното решение не съвпадна с българското законодателство.

През 2007 г. Зееви заведе дело в Израел, а през 2008 година и в САЩ.

През март 2011 г. Федералният съд за южния район на Ню Йорк отхвърли молбата на Зееви.  Компанията обжалва, но Федералният апелативен съд на САЩ пак отхвърли молбата.