Тонева, Сарафов и Цацаров даваха обяснения за сигнали срещу тях

Тримата кандидати за поста главен прокурор минаха през първия си „устен изпит” пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов отговаряха на въпроси, свързани с морала им, както и на конкретни сигнали срещу тях. 

 
За тримата кандидати етичната комисия на ВСС поиска и данни от данъчните, Сметната палата, Нотариалната камара и Висшия адвокатски съвет. 
 
„Член ли сте на тайно общество и какво мислите за участието в такива?” – това беше въпросът, на който трябваше да отговорят всички кандидати. Те отрекоха да имат подобна принадлежност.
 
Първи беше препитан ръководителят на специализираната прокуратура Борислав Сарафов. Той трябваше да отговаря на обвинение, че е оказвал натиск върху свидетел по делото срещу „братя Галеви”. 
 
„Той твърди, че е каран да лъжесвидетелства - нещо, което не е вярно”, коментира Сарафов.
 
Втора на изпит влезе заместник-главният прокурор Галина Тонева. Тя  е отговаряла за провала на делото „САПАРД” и за това как изплаща скъп апартамент.
 
„70 000 евро ми е кредитът, плащам по 1 200 лева на месец, все пак имам не малък доход”, обясни Тонева.
 
Последен беше препитан председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Той беше сочен за кандидата с най-големи шансове за победа заради поредицата хвалби от премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов. 
 
Оценките от изпита ще станат ясни на 20 декември, когато членовете за ВСС ще гласуват и евентуално ще изберат следващия главен прокурор. 
 
Репортер: Надя Ганчева